چرا برخی استارت آپ ها موفق می شوند و برخی شکست می خورند؟

عوامل ثابتی وجود دارند که باعث موفقیت و شکست استارت آپ ها می شوند.

بعد از بیش از دو دهه فعالیت در عرصه تجارت و چندین سال همکاری تمام وقت با کارآفرینان و CEO ها درباره استراتژی های تجارت و سرمایه گذاری، به این نتیجه رسیدم که عوامل موثری بر شکست یا موفقیت شرکت های استارت آپ تاثیر می گذارند. برای اینکه نتایج خود را بسنجم تصمیم گرفتم که در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام دهم. تحقیق کردم تا ببینم آیا در زمینه شکست یا موفقیت استارت آپ ها مطالعاتی انجام شده یا خیر؟ و به مقالاتی دست پیدا کردم که درباره این موضوع تحقیقاتی انجام داده بودند.

چرا شرکت ها شکست می خورند؟

براساس یافته ها حدود 75% استارت آپ ها با شکست مواجه می شوند. یک مرکز تحقیقاتی اعلام کرده است که میزان شکست در شرکت هایی که 5 سال از فعالیت شان می گذرد حدود 50%، و شرکت هایی که 10 سال از فعالیت شان می گذرد، بیش از 70% است. این مرکز همچنین از روسای شرکت ها درخواست کرده که دلایل عمده شکست ها را بیان کنند،  بنابراین 4 دلیل اصلی که هرکدام دلایل جزئی تری هم دارند به دست آمده است. آنها یک لیست از 12 اشتباه مدیریتی را هم در اختیارمان قرار داده اند. بررسی این جزئیات ارزشش را دارد. این یافته ها با مشاهدات من شباهت هایی داشت. در اینجا عوامل شکست کارآفرینان را در هفت مورد خلاصه کرده ام:

  • عدم تمرکز
  • نداشتن انگیزه، تعهد و اراده
  • غرور بیش از حد که به شما اجازه نمی دهد نظرات دیگران را بشنوید
  • بکار گرفتن افراد نابلد
  • عدم استفاده از مشاور خوب
  • نداشتن اطلاعات تخصصی در زمینه تجارت: اطلاعات مالی، خدماتی و بازاریابی
  • سود زیاد در آغاز کار

همه این عوامل بر تصمیم گیری یک کارآفرین و اطلاعات تجاری اش تاثیر می گذارند.

در تحقیق دیگری، 101 استارت آپ مورد بررسی قرار گرفته اند و 20 دلیل شکست آن ها جمع اوری شده است. دراین تحقیق عواملی که در سطح شرکت باعث شکست شده اند، مورد بررسی قرار گرفته اند. این لیست بسیار مفید است اما هرکدام از این عوامل شکست، از ضعف مدیریت سرچشمه می گیرند. 9 عامل مهم شکست ازاین قبیل اند:

  • نبود بازار مصرف
  • مشکل مالی
  • تیم کاری ضعیف
  • ورشکست شدن
  • مشکلات مربوط به قیمت ها
  • محصول ضعیف
  • عدم وجود الگوی تجاری
  • بازاریابی ضعیف

توجه کنید که تمام این مسائل به مسائل تیمی و تجاری مرتبط اند، حتی مشکلاتی که مربوط به کالا و محصول هستند. این مشکلات به مدیریت و توانایی مدیریت برای ساختن یک تیم قوی و با انگیزه و بکارگیری الگوهای تجاری موفق، مربوط می شود. همچنین به یاد داشته باشید که اگر دلیل شکست تان، مشکلات مالی باشد، عوامل مختلفی در ایجاد این مشکلات دخیل هستند.

چرا استارت آپ ها موفق می شوند؟

در قدم بعدی به استارت آپ های موفق رجوع کرده و دلیل موفقیت آن ها را بررسی نمودم. مراکز تحقیقاتی اعتقاد دارند کارآفرینانی که چندین سال سابقه کار موفق دارند، احتمال موفقیت شان بیشتر است و اکثریت شرکت ها نیز به سراغ کارآفرینان موفق می روند. اما این نتایج به سوال من درباره ویژگی کارآفرینان خوب پاسخی نداد.

یکی از تحقیقاتی که برروی “عوامل موفقیت” انجام گرفته شده بود، 650 استارت آپ اینترنتی را مورد بررسی قرار داد، بااینکه این بررسی به صورت تخصصی برروی استارت آپ های اینترنتی انجام گرفت، اما بازهم مفید است. این گزارش 14 نشانه موفقیت را ارائه داد.این نتایج هم تا حدی با فرضیات من برابر بودند. من این 14 عامل را در 9 عامل موفقیت خلاصه کردم:

  • ایجاد انگیزه و تعهد درنتیجه تاثیر متقابل
  • تعهد به کار و مسیر مورد نظر
  • تمایل به تغییر، اما نه تغییرات مداوم
  • صبر و ماندگاری، زمانی که کارها آنطور که انتظار داشتید پیش نمی رود
  • تمایل به مشاهده، گوش کردن و یادگیری
  • مشورت دادن به یکدیگر
  • داشتن اطلاعات کلی و تخصصی مدیریتی
  • رعایت قوانین شروع استارت آپ: درابتدا با یک سرمایه گذاری بودجه مورد نیاز خود را تامین کرده و سپس اهداف خود را اجرا کنید
  • تعادل میان اطلاعات تجاری و فنی، اطلاعات فنی مورد نیاز در تولید محصولات

 

آیا این عوامل موفقیت در مقابل عوامل شکست قرار دارند؟

عواملی وجود دارند که شما به عنوان یک کارآفرین باید این عوامل و ویژگی ها را داشته باشید، اما به هیچ وجه موفقیت تان را تضمین نمی کنند.اما حداقل اگر عوامل شکست را رفع کنید، میزان احتمال موفقیت تان را افزایش می دهید.بناراین تصمیم گرفتم که عوامل موفقیت و شکست را قدم به قدم با یکدیگر مقایسه نمایم.

اگر این عوامل را باهم مقایسه کنید متوجه خواهید شد که کلید اصلی موفقیت تعهد کاری است. البته که تعهد به معنای داشتن برنامه است. این به این معنا نیست که شما کاملا انعطاف ناپذیر باشید، شرکت های زیادی وجود دارند که بر یک یا دو برنامه ریزی تمرکز می کنند.یک برنامه ریزی موفق برنامه ایست که نه تنها مسیر تجارت را تغییر دهد بلکه در تولید محصولات و بازار مصرف هم اثر بگذارد. البته می توانید استراتژی هایی بکار  بگیرید که به طور تخصصی بر بازار مصرف و یا تولید محصولات اثر می گذارند، اما این استراتژی ها باید انقدر تاثیر گذار باشند که مسیر کار را عوض کنند.

عوامل اشکار، انگیزه واشتیاق هستند.تمام کارافرینان، مشاوران، اموزش دهندگان و تاجران، درباره اشتیاق صحبت می کنند.استیو جابز به خاطر صحبت درباره اشتیاق معروف است. انقدر که به کلیشه تبدیل شده است.

چیزی که درباره این تحقیق دوست دارم، تاکیدش بر اشتیاق است، به کاری که انجام می دهید باور داشته باشید. کارآفرینان موفق باور دارند که می توانند بر دیگران تاثیر گذاشته و جهان را تغییر دهند. بر سر راه موفقیت در استارت آپ ها، مشکلات و موانع بسیاری وجود دارد، با واکنش های منفی بسیاری مواجه خواهید شد، اما اگر فکر می کنید می توانید بر این واکنش های منفی غلبه کنید، دراین راه قدم بگذارید. کارآفرینان موفق اهل رقابت اند. آن ها برای موفقیت برنامه ریزی می کنند و از شکست بیزارند. البته این روحیه در افراد مختلف متفاوت است اما تابحال نشده کارآفرینی را ببینم که روحیه جنگنده ای نداشته باشد.

یکی از عوامل موفقیت استفاده از مشاوران تاثیرگذار است. اما اینکه شما دوست دارید چیزهای بیشتری یاد بگیرید به این معنا نیست که بتوانید به راهنمایی های فرد دیگری گوش دهید. منظورم این نیست که تمام وکمال به گفته های مشاورتان گوش دهید، منظورم فقط این است که از مشاوران و مربیانی که تخصص دارند استفاده کنید و حداقل به سخنان شان گوش دهید.

استارت آپ های موفق یک تجارت اند. به همین دلیل است که باید عوامل موفقیت و شکست تجارت را بدانید و به کار بگیرید. یکی از رمزهای تجارت موفق، مدیریت خوب و تخصصی است. ممکن است در رابطه با محصولات و تولید ان ها ایده های خلاقانه و خوبی داشته باشید، اما تا وقتی که سیستم شما به درستی مدیریت نشود دچار مشکل خواهید بود. بنابراین به مدیریت تجارت تان اهمیت بدهید و در این راه از افرادی استفاده کنید که در زمینه تجارت یا محصول، متخصص هستند.البته که برای تولید محصولات بهتر، باید از متخصصان فنی هم استفاده نمایید.

آیا این عوامل به این معناست که یک متخصص فنی نمی تواند تجارت موفقی داشته باشد؟ البته که به این معنا نیست. مثلا من تاجری را می شناسم که قبلا مهندس بود اما با شروع یک تجارت کوچک تجاربی به دست آورد، سپس وارد یک تجارت بزرگ تر شد، یک تیم مدیریتی موفق تشکیل داد و به یک تاجر موفق تبدیل شد. مثال هایی از این دست بسیارند. برعکس این حالت هم وجود دارد، فردی که اطلاعات مدیریتی داشته باشد، در کنار یک تیم فنی موفق، تجارت بزرگی بوجود بیاورد. یکی از مثال های بزرگ این نوع تجارت، استیو جابز (Apple, NeXT, and Pixar) است.

در نهایت باید یک برنامه مشخص 12 تا 18 ماهه ترتیب دهید که در آن زمان مشخص به برخی از اهداف تان برسید و سرمایه تان افزایش یابد، سپس قدم بعدی را انتخاب کنید. این فرمول نه تنها بازده خوبی دارد بلکه لازمه موفقیت است.

چگونه می توانم جز افرادی باشم که 100 میلیون درآمد خالص دارند؟

طبق تحقیقات انجام شده مسیر موفقیت شرکت هایی که به سرمایه 100 میلیون دلاری دست پیدا می کنند، در 20 سال گذشته، حتی با وجود رکودهای اقتصادی، ثابت بوده است. در کشور امریکا سالانه 125 تا 250 شرکت تازه کار به درآمدهای 100 میلیون دلاری دست پیدا می کنند. چگونه می توانید به این درامدها دست پیدا کنید؟ با کمی شانس و برنامه ریزی. و یا به گفته یکی از فلاسفه رم، سینیکا: “شانس برابر است با داشتن آمادگی در فرصت مناسب.”

اما علاوه برآن شما به برنامه ریزی، ماندگاری، پشتکار، انعطاف پذیری، و داشتن تیم موفق کاری نیاز دارید. همچنین باید از مربیان و مشاوران موفق و قوی استفاده کنید. بهترین راه این است که فرایندی را دنبال کنید که برنامه ریزی کرده، سپس اقدام کنید، متعهد شوید، کارها و اقدامات لازم را انجام دهید و سپس شاهد موفقیت استارت آپ خود خواهید بود.

برنامه ریزی کنید، متعهد شوید. برنده شوید.

                               

دیدگاه‌ها

بستن فرم