صحبت از نقاط ضعف و قوت در مصاحبه‌های شغلی

تمام افرادی که در زندگی خود یک‌بار مصاحبه شغلی داده‌اند با این سؤال روبه‌رو شده‌اند “درباره نقاط ضعف و قوت خود صحبت کنید”، این سؤال بسیار فریبنده و هوشمندانه است. آیا باید صادقانه به آن پاسخ داد؟

“نقاط قوتم از این قبیل هستند که فرد شادی هستم، به مواد مخدر علاقه‌ای ندارم، قدبلند و بذله‌گو هستم. در مورد نقاط ضعفم هم باید بگویم که همیشه تأخیر دارم، با بالاسری‌ها مشکل دارم، از محل کارم دزدی می‌کنم و در جلسات لطیفه‌های زشت می‌گویم.”

یا اینکه به‌صورت هوشمندانه پاسخی بدهید که نقاط ضعفتان را بپوشاند:

” انسان منطقی و سخت‌کوشی هستم که از همکاری با دیگران لذت می‌برم. درباره نقاط ضعفم باید بگویم ازآنجایی‌که انسان کمال‌گرایی هستم گاهی اوقات بیش‌ازحد کار می‌کنم، و خودم را خسته می‌کنم و همه کارها را هرچند غیرممکن، انجام می‌دهد…”

اگرچه پاسخ اول صادقانه است، اما قطعاً آن فرد استخدام نمی‌شود. پاسخ دوم اگرچه صادقانه نیست اما باعث استخدام فرد شده و فرد به‌طور غیرمستقیم نشان می‌دهد که نمی‌تواند شخصیت خود را به‌خوبی منعکس کند.

چرا مصاحبه‌کنندگان درباره نقاط ضعف و قوت سؤال می‌کنند؟

پیش از پاسخ به این سؤال‌ها باید بدانیم دلیل مطرح نمودن این سؤالات چیست. دلیل اصلی این پرسش این است که بدانند آیا شما از کیفیت لازم برای موفقیت برخوردار هستید یا خیر. و اینکه این ویژگی‌ها مانع عملکردتان می‌شوند یا خیر.

چگونه می‌توان به این سؤال پاسخ داد؟

حالا که دلیل مطرح‌شدن این پرسش را می‌دانید بهتر می‌توانید به این سؤال پاسخ دهید. در ابتدا نقاط قوت را بررسی می‌کنیم.

چگونه درباره نقاط قوت خود صحبت کنیم

درباره ویژگی‌های مثبتی صحبت کنید که به نوع شغل موردنظر مربوط باشند

در هنگام پاسخ به این سؤالات حتماً باید نوع شغل موردنظر و وظایف مربوطه را در نظر داشته باشید. بر ویژگی‌های مثبتی تأکید کنید که به شغل موردنظر مرتبط باشند. برای مثال:

برای شغلی مصاحبه می‌دهید که پروژه‌ای است و به همکاری، مشارکت و ارتباط با همکاران نیاز دارد. نقاط قوت شما باید به این مسائل مربوط باشد: انجام به‌موقع وظایف، همکاری، ارتباط مؤثر، حلال مشکلات و داشتن مهارت‌های خاص. قطعاً نباید بگویید که در کارهای انفرادی بهتر عمل می‌کنید و شخص مستقلی هستید. بنابراین نقاط قوت شما باید با نوع کار همخوانی داشته باشد.

اطمینان حاصل کنید که نقاط قوتتان با هدف آن مجموعه منطبق باشد

اگر نقاط قوت شما در راستای اهداف مجموعه باشد، تصور می‌کنند که شما برای آن جایگاه موردنظر مناسب بوده و بهترین انتخاب هستید. بنابراین پیش از انجام مصاحبه خوب تحقیق کرده و از اهداف آن سازمان مطلع شوید. برای مثال اگر هدف یک شرکت تکنولوژی این است: “ارائه بهترین و به‌روزترین خدمات برای حل نیازهای شما…”، شما باید در لیست نقاط قوت خود این ویژگی‌ها را قرار دهید: خلاقیت، نوآوری و واقع‌بینی.

برای هر نقطه قوت مثال مناسبی ارائه دهید

بهترین راه این است که مثال‌هایی ارائه دهید که چندین نقطه قوت را در برگیرد. درنتیجه به سریع‌ترین و بهترین راه ممکن می‌توانید خود را به مجموعه ثابت کنید. همچنین با این کار نشان می‌دهید که آماده و دقیق هستید.

فرض کنید برای شغل مدیر فروش مصاحبه می‌دهید و نقاط قوتتان عبارت‌اند از: ارتباط خوب با مردم و انعطاف‌پذیری. می‌توانید بگویید:

“نقاط قوتم عبارت‌اند از: با مردم ارتباط خوبی برقرار می‌کنم و بسیار انعطاف‌پذیر هستم. برای مثال در شغل قبلی‌ام که با فروش در ارتباط بود ناگهان یک مشتری عصبانی وارد فروشگاه شد و درخواست کرد که پولش را پس بدهیم. ازآنجایی‌که خریدش آنلاین بود هیچ رسید و فاکتوری نداشت که نشان دهد ازآنجا خرید کرده است. فروشگاه ما خریدهای آنلاین را تعویض می‌کرد اما پس نمی‌گرفت. من مشتری را آرام کرده و به حرف‌هایش گوش کردم. متوجه شدم که مشتری محصول اشتباه را خریداری کرده است. من درباره هر دو محصول توضیح داده و سپس تفاوت آن‌ها را نشان دادم. درنتیجه مشتری با خوشحالی محصول اولیه را با محصول دیگر که گران‌تر بود تعویض نمود و مابقی را پرداخت کرد. ”

این متقاضی با یک مثال سه نقطه قوت را توضیح داد. بنابراین پیش از مصاحبه پاسخ‌های خود را آماده نموده و برای هرکدام چندین مثال انتخاب کنید.

چگونه درباره نقاط ضعف صحبت کنید

صحبت کردن درباره نقاط ضعف از نقاط قوت سخت‌تر است. در هنگام مطرح کردن این پرسش که “نقاط ضعف و قوتتان چیست؟” بهتر است که در ابتدا درباره نقاط ضعف صحبت کرده و سپس نقاط قوت را بیان کنیم. در هنگام بیان نقاط ضعف باید سه مورد را در نظر بگیرید:

صادق باشید

پاسخی ارائه دهید که با مشکل شما مرتبط باشد. ارائه پاسخ صحیح باعث می‌شود که قابل‌اعتماد و صادق به نظر برسید. همچنین صحبت کردن درباره چیزی که از آن آگاهی دارید راحت‌تر است. برای مثال می‌توانید بگویید که دائم به مسائل بزرگ فکر می‌کنید. حقیقت این است که به مسائل بزرگ و پیچیده فکر می‌کنید و مسائل جزئی را فراموش می‌کنید.

اطمینان حاصل کنید که نقطه‌ضعفتان جزئی بوده و به عملکرد شغلی‌تان صدمه نمی‌زند

نقاط ضعفی را انتخاب کنید که جزئی بوده و بر عملکرد شغلی‌تان تأثیر نخواهد داشت، با اهداف شرکت منطبق نبوده و شخصیتتان را ضعیف نشان نمی‌دهد. بنابراین درباره این‌که دروغگوی خوبی هستید، دزدی می‌کنید و یا مواد مخدر استعمال می‌کنید، صحبت نخواهید کرد.

اگر شغل موردنظرتان حسابداری است، می‌توانید این نقاط ضعف را به کار ببرید: سخنرانی در جمع، رک‌گویی و محول نمودن وظایف. نقاط ضعف خود را بیان نموده و از توضیح دادن درباره آن‌ها خودداری کنید. خودتان را نقد نکنید و زیاد درباره آن‌ها صحبت نکنید. باید میان صداقت و هوش تعادل را رعایت کنید تا اعتمادبه‌نفستان حفظ شود.

نقاط ضعف خود را بیان نموده و در ادامه راه‌حلی ارائه دهید

مهم‌ترین مسئله درباره بیان نقاط ضعف این است که انعطاف‌پذیری خود را نشان دهید. پاسخ شما باید نشان دهد که از نقاط ضعف خود آگاه بوده و در تلاش هستید که آن‌ها را رفع کنید.

در مثال قبلی برای شغل حسابداری، نقاط ضعف شما از این قبیل بود: سخنرانی در جمع، رک‌گویی و محول نمودن وظایف. می‌توانید پاسخ خود را به این صورت ارائه دهید:

“یکی از نقاط ضعفم این است که از صحبت در جمع می‌ترسم اما برای غلبه بر این مشکل همیشه پیش از سخنرانی خودم را آماده می‌کنم. همچنین در انجمن‌های مختلفی عضو شده‌ام تا بر این مشکل و ترس غلبه کنم.

یکی دیگر از نقاط ضعفم محول نمودن کارها و وظایف به دیگران است. برای غلبه بر این مشکل، پیش از محول نمودن وظایف افراد را به خوبی بررسی نموده و از عملکردشان اطمینان حاصل می‌کنم. سپس وظایفی را به آن‌ها محول می‌کنم که بتوانند از پس آن‌ها بربیایند.

همچنین گاهی اوقات بیش‌ازحد رک هستم. برای غلبه بر این مشکل از یک قانون 5 دقیقه‌ای شخصی پیروی می‌کنم. برای مثال هنگام نوشتن و فرستادن ایمیل 5 دقیقه صبر کرده، سپس دوباره به آن مراجعه می‌کنم و مواردی که به تغییر نیاز دارند را تغییر می‌دهم. شاید 5 دقیقه وقت هدر داده باشم، اما در حقیقت این 5 دقیقه باعث می‌شود که دلخوری و ناراحتی پیش نیاید و با همکارانم رابطه بهتری داشته باشم.”

سخن آخر

هنگام مواجه‌شدن به سؤال نقاط قوت و ضعف قصد و نیت مصاحبه‌کننده را در نظر داشته باشید. او به دنبال واکنش مناسب است، بنابراین یک پاسخ سریع او را راضی نمی‌کند، مگر اینکه بسیار هوشمندانه باشد. بنابراین بر نقاط قوت خود تمرکز نموده و آن‌ها را به بهترین شکل ممکن و با ارائه مثال، بیان کنید.

                               

دیدگاه‌ها

بستن فرم